10/13/2024

Nyújtás-mobilizáció-erősítés

Már több, mint 8 hónapja benne vagyok a testtartás javításban és foglalkozom a nyújtással, ettől még nem lettem a téma felkent szakértője, de sokat tanultam és fejlődtem. Valaki vagy valakik (most nem emlékszem bocs) kérték, hogy majd írjak még erről és most írok, hátha tudok hasznosat mondani. 

Most már  úgy gondolom, a címben említett szentháromságban kell gondolkozni. 

1. Nyújtás. Kezdetben szigorúan kezdő jógával és / vagy gyógytornával kell kezdeni. Aztán lehet váltani a középhaladóra, és itt már be lehet hozni a balettosok trükkjeit. A balettosok nyújtásai, erősítő gyakorlatait szenzációsak, de ésszel szabad csinálni. 
2. Mobilizáció. A nyújtás mellett fontos a mobilizációt is fejleszteni. Ezt is a nagyon kezdő szinten kell kezdeni. Alacsony ismétlésszámmal és haladni előre ahogy a test enged. 
3. Erősítés. Lehet kondizni, súlyzózni, saját testsúllyal edzeni. Én, mint tudjátok főleg piltest csinálok. Ezt is alacsony ismétlésszámmal kell kezdeni és lehet haladni a több ismétlésszám és a nagyobb terhelés felé. 

A felsorolt három dolgot kellene tökéletes egyensúlyba hozni úgy gondolom. Önmagában a jóga, ha váltogatjuk a dinamikus és a nem dinamikus edzéseket már kiváltja a nyújtást és mobilizálást, viszont erősítésnek én kevésnek érzem, ezért is pilatesezek. 

A tapasztalataim az elmúlt 8 hónapból: 
  • Több hónapos munka után már nem tolom ki úgy a fenekem és már nem esik előre úgy vállam. Centiket javult a tartásom. Megfigyeltem, hogy ezért máshova helyeződik a talpamon a súlyom, jobban szétoszlik rajta. Ebből arra következtetek, hogy bár a talpbetét hasznos, de csak kiegészítés, nem fogja megoldani a problémákat, mert amíg el van deformálódva a test, addig nem lesz minden jó. Tehát az okot kell megszüntetni, az ok legtöbbször pedig a test középpontjának eltolódása.  
  • A test komplex, ezért kell komplexen kezelni. Ha van egy sérülésünk, mozgásszervi panaszunk nem elég lokálisan kezelni. Ezért sem hoznak örök és csodás megoldást a lokális terápiák. Kezdeti segítségnek jók, de ha nincs megszüntetve az ok, akkor vissza fog jönni a fájdalom. Az ok megszüntetése pedig attól függ miből adódik a sérülés vagy fájdalom. Ha deformitásból, akkor az hosszú hónapok vagy évek munkája lesz, mert a test sem 2 hét alatt vett fel egy rossz pozíciót.
  • A sérülés azért sem jó, mert az ember akkor kíméli azt a testrészét, ami lesérült, míg a többit intenzívebben használja és ez további sérülésekhez, deformitásokhoz vezet. Ezért ezekkel foglalkozni kell és nem tűrni a fájdalmat. 
  • Nekem van most egy kis talp, boka sérülésem a túlerőltetés miatt (khm). Így volt alkalmam kipróbálni, hogy milyen az, hogy csak a talpam, bokám és vádlim nyújtom, masszírozom át, és milyen az, ha az egész testem átmozgatom, csinálok mobilizációs gyakorlatok és erősítek is. Ég és föld a különbség. Ebből arra jöttem rá megint, hogy sérülések, mozgásszervi panaszok lokális kezelése tényleg nem elégséges. Sérülések, fájdalmak és sportolás esetén is mindig a teljes testet kell mozgatni, hosszútávon az fog jó eredményt hozni. 
  • Pihenni kell és pihentetni. Nem szabad túlfeszíteni a húrt, engedni kell a regenerációnak, viszont a teljes leállás a legrosszabb. Muszáj mozgatni magunkat, a sérült, fájó terültet is, ettől fog épülni, gyógyulni. 
  • A nyújtás, erősítés, mobilizáció nem mindig lesz kellemes. Vagyis lehet a feladat elvégzése közben igen, de másnap majd lehet fájni fog, kellemetlen lesz. Ez a gyógyulási folyamat része, hozzá kell szokni. 
  • Ha az edzés utáni nap beszűkül a mozgástartomány, befeszül az izomzat, nagyon fáj, akkor túlnyújtottuk magunkat. Ilyenkor izmot érdemes lazítani, nyújtó hengert, meleg fürdőt, masszázst alkalmazni és meditálni, hogy az idegrendszer csituljon és vele együtt az izmok is pihenjenek.
  • Fel kell építeni egy 15-20 perces alap jóga vagy gyógytorna sort, amit a pihenő napokon végigcsinálunk, hogy ne hagyjuk teljesen visszamerevedni a testet. 
  • Nem szabad egy helyben ülni sokáig. Lemeredve ülni egy számítógép vagy egy tévé előtt az egy gyilkos folyamat. Ha jóga közben 30 percig egy pózban lennék az is gyilkos lenne. Akkor 8 órát egy pózban, egy helyben ülni egy laptop előtt.... nem véletlenül fáj mindenkinek minden. Sűrűn fel kell állni, pozíciót váltani és aki számítógép előtt dolgozik annak óránként át kellene picit mozgatnia magát. Aki egész nap gép előtt ül annak ergonomikus ülőpárna, vagy szék vagy fittball legyen a feneke alatt. A kemény, statikus székek, meg ezek a forgószékek, amiben szinte úgy ül az ember, mintha vezetne - hogy képtelenség jól ülni benne - egyenesen vezetnek a mozgásszervi panaszok felé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése