10/07/2024

Őszi Penny ragu

Ez egy olyan ragum, ami kicsit játékos és rá kell szánni az időt, de én mondom megéri. Több receptből és eljárásból született, az alapja természetesen a francia konyha. Már főzés közben olyan illatok lengik be a házat, amitől teljesen mámorba lehet esni. Nagyon selymes, szexi és fullos randi étel, mert egyszerűen annyira sok érzékre hat egyszerre. Ez az az étel, aminek az első falatjánál lecsukod a szemed a gyönyörűségtől és elveszel az ízekben. Az olasz konyha is remek, imádom, mert sokszor egyszerű és mégis nagyszerű, ezzel szemben a francia konyha maga a pompa, a hedonizmus, a túlzás az érzékek játéka. Ezért ezt a ragut nem szabad elkapkodni. Nem szabad türelmetlenül állni hozzá, élvezni kell a főzés folyamatát, ezért érdemes akkor belevágni, mikor érezzük hozzá a hangulatot. 

Hozzávalók: 

  • 1 üveg jóféle vörösbor 
  • 80 dkg zsírosabb marhahús
  • 1 liter marha alaplé (már a tescoban is lehet venni alapleveleket dobozolva)
  • 2 nagyobb vagy 3 közepes répa
  • 1 egész fej fokhagyma
  • kakukkfű
  • borókabogyó
  • 2 babérlevél
  • 8-10 salottahagyma, ha nincs megfelel a vöröshagyma is
  • 1 doboz gomba (bármilyen típus jó)
  • 20 dkg császár szalonna
  • 2 evőkanál liszt (gluténmentes esetén akár 3-4 kanál is)
  • 50 gramm vaj
  1. Egy külön edényben a bort körülbelül a felére redukáljuk. (A redukció során a folyadékot, mint például a bort, lassan forraljuk, hogy az elpárolgó nedvességgel együtt az ízek intenzívebbé váljanak.)
  2. A felkockázott marhahúst olívaolajon aranybarnára pirítjuk.
  3. A marhahúst kivesszük az edényből és félretesszük. Ugyan ebbe az edénybe tesszük a felaprított répát és egy egész fej fokhagymát, majd megszórjuk kakukkfűvel és borókabogyóval. Az egészet lepirítjuk, szükség esetén további olívaolajat adunk hozzá, hogy ne égjen le.
  4. A pirított zöldségekre visszatesszük a marhahúst, felöntjük a redukált borral, majd hozzáadunk még 0,5-1 liter marha alaplevet (én általában 1 litert használok, mert nálunk mindenki szereti ha jó  sok a szaftos). Beledobunk 2 babérlevelet. 
  5. A marhahúst lassan főzzük 3 órán keresztül. Fontos, hogy csak enyhén gyöngyözzön, ne forrjon erőteljesen.
  6. A főzés vége felé egy serpenyőben megpirítjuk a császárszalonnát, majd hozzáadjuk a gombát és a salottahagymát /vöröshagymát egészben. Ezért is jobb a salottahagyma, mert az pici, de vannak kis vöröshagymák is azt is lehet használni. (Én fedő alatt szoktam csinálni amikor már a gomba és a hagyma rá kerül, hogy gyorsabban puhuljon. A végén leveszem a fedőt és nagy lángon rápirítok.) Ha nem elég zsíros a császárszalonna, ennél a folyamatnál nyugodtan alá lehet dobni egy kis vajat is nehogy megégjen a gomba. 
  7. A vajat és a lisztet simára keverjük, hogy homogén állagú legyen.
  8. Miután a marhahús megfőtt a szaftot összekeverjük a vaj-liszt keverékkel. Ezt úgy érdemes csinálni, hogy először a lisztes keverékhez adunk egy kis szaftot, és simára keverjük, majd ezt öntjük vissza az edénybe. 
  9. Elkeverjük és picit nagyobb lángon belefőzzük a vajas-liszt keverékét és itt adjuk hozzá a császárszalonnás, hagymás gombát. Még néhány percig összefőzzük, hogy besűrűsödjön.Krumplipürével tálaljuk.

    Bon appétit! 



2 megjegyzés:

  1. Ez a burgundi marharagu, Boeuf Bourguignon variálva? Nagyon régóta készülök, hogy megcsináljam, meg is jött hozzá a kedvem. :) Julia Child szakácskönyvét nagyon szeretném megvenni, reménykedem egy jó kis karácsonyi akcióban.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztának tünik, köszi!

    VálaszTörlés