5/03/2024

Autizmus kontra intézményesített anyák napja

Már megint egy álmatlan éjszaka... Nem tudom még mit csináljak...

Az óvónő tavaly is és idén is háromszor megkérdezte, hogy biztos akarom-e vinni a Kicsit az anyák napjára. Mert hát ugye az óvónőnek teher és "zavarja a többieket". Mégis mivel, hogy áll csendben a sarokban? A tavalyi anyák napján is csak némán az ölembe ült, azt sem tudta mi van, nem készítette fel ezt tisztán látszott. Nagyon megalázva jöttünk el, anyukám is teljesen ki volt és ahogy idén elnézem az óvónő ebből nem tanult. 

Tudnék egy combos listát írni az óvónőről, hogy hogyan próbálta a gyerekem minél inkább kihagyni mindenből, elérni, hogy minél kevesebbet legyen oviban, stb. A szellemi képességeiről is tudnék írni vagyis annak a teljes hiányáról meg még ezer rossz dolgáról, de igazából nincs is kedvem vele foglalkozni. Az viszont aggasztó, hogy minden évre jut egy combos harc, kellemetlenség. Most megint álljak bele ebbe vagy hagyjam annyiban és szokjak hozzá, hogy ilyenek mindig és mindenhol lesznek? Hogy ez lesz az életünk, az állandó harc? Miért? Kinek hiányzik ez? 

Szünet. 

Eltelt 30-40 perc és gondolkoztam a megoldáson. Számos kimenetele lehetne ennek az ügynek a hangos asztalra csapástól egészen a csendes gyilkosságig, de egyik sem biztos, hogy jó lenne a Kicsinek. Ezért arra jutottam, hogy úrinő leszek és diplomatikus megoldást kínálok. Nem viszem be az anyák napjára a Kicsit, akkor úgy is fejlesztésen kellene lennünk, viszont megkérem az óvónőt, hogy az egyik délelőtt engedjen be, hogy a Kicsi át tudja adni az ajándékot nekem és anyukámnak. Ha bármit énekel vagy szaval mellé, akkor az szuper, de enélkül is büszke anyukája vagyok ennek a fantasztikus kislánynak, aki nap, mint nap helytáll.  

Azt hiszem, ha itt ki kell küzdenem valamit, akkor az az, hogy a gyerekem, aki készült erre az anyák napjára, át tudja adni méltó módon, minden megaláztatás nélkül az ajándékot nekem. Mert a Kicsi hiába autista, ő is örömet akar szerezni. Ez tavaly úgy jött le, hogy miután hazaértünk az anyák napi ünnepségről egész nap a nappali közepén állva énekelt és táncolt nekem, mert tudta, hogy "ez lett volna a dolga".  A szívem szakadt meg érte, hogy már ilyen korán felmérte, hogy ő "alul maradt" és ki lett hagyva. Idén ezt nem fogom engedni. Azt gondolom ennek az opciónak az óvónő is örülni fog, mint majom a farkának és biztos belemegy. 

Örülök, hogy végül eljutottam egy értelmes megoldásig. Talán még aludni is fogok valamennyit. 

14 megjegyzés:

  1. Hú, de irritáló ez, de biztos van sok rossz történeted ezen felül is. Sajnos így akkor teljesül a “kedves” óvónő óhaja, ami nagy kár, viszont elsősorban a kislányod békéjét kell figyelembe venned, szem előtt tartanod. Kicsi tündéri! 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a gyerek az első, hogy ő is jól érezze magát. Még 1 hónapot kell kibírni aztán jövőre másik csoport, másik óvónő lesz.

      Törlés
  2. ó basszus :((((( annyira szivszorito, hogy lehet igy viselkedni egy kisgyerekkel. nem csoda, hogy nem birtal aludni 😞 librarycat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos tényleg szívszorító és attól félek még sok ilyennel kell majd szembenézni.

      Törlés
  3. Szívszorító és vérlázító!!! Ha már egyszer integrál az óvoda, akkor azért illene valamiféle megoldást találniuk, a kedves anyuka lehetőleg ne hozza-n kívül is... például amit kitaláltál, eszébe juthatott volna az óvónéninek is, mennyivel másképp hangzott volna... de láthatólag ő nem is gondolkodott rajta...😡😥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ma ebben az országban az integráció annyit jelent, hogy beteszik a gyereket a csoportba vagy osztályba aztán integrálja magát.

      Törlés
  4. Hú de fejbe vágnám az óvónőt egy lapáttal. Az ő titulusában benne van, hogy ÓVÓnő , hát minden csak az nem. Sajnálom. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak azt mondom jön még kutyára kamion...

      Törlés
  5. Nálunk tavaly úgy csinálták az oviban, hogy nem volt össznépi anyák napja, hanem amikor mentek a gyerekekért délután, mindegyik gyerek félrevonulhatott az anyukájával és elmondhatta neki a verset meg átadhatta neki az ajándékot. Nekünk idén is így lesz megoldva, mert az oviban és a suliban azonos időpontra rakták az ünnepséget, így a kicsinek majd másnap lesz privátban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, hát igen, ez egy sokkal jobb elgondolás. Ebben az oviban több óvónő így csinálja, hogy egyéni köszöntés van, kivéve a miénket, mert ilyenkor elő kell adnia magát.

      Törlés
    2. Vannak ilyen pedagógusok, akik az ilyen ünnepségek kapcsán szeretnek szerepelni. Amúgy az vicces volt, amikor a nagyobb anno bölcsődés volt, ott elengedték az anyák napját, mert egyedül a miénk tudott megtanulni egy négysoros verset :). Belátták a gondozónők, hogy felesleges a szerepeltetést erőltetni, az anyukák örülnek annak is, ha a gyerek rajzolt valamit, csak nekik.

      Törlés
    3. Mennyire értenek hozzá ha bölcsis gyerekeket akarnak szerepeltetni? Uh....
      Ez az óvónő tavaly mélyen dekoltált, átlátszó ruhában volt. Az ünnepség teljes hossza alatt be lehetett látni a lába közé.... Na most anyák napján ugye nulla pasi van, nem is értettem... Az év elejét úgy kezdtük, hogy fel volt töltve az szája, de elcseszték neki és egy idő utána körbe belilult. Ezt nézték a gyerekek hetekig, hogy az óvónő bajuszos. :D

      Törlés
  6. Ezt nagyon jól kitaláltad, boldog közös ünnepet nektek. Nem tudom, ilyen lelki nyomorékok miért mennek gyerekek közé...
    Egyébként ti nem kérhettek pedagógiai asszisztenst, aki külön csak a kislányoddal foglalkozik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! :) Elvileg járna, gyakorlatban nincs. A dadus szokta pesztrálni, ha arról van szó, de az csak annyit jelent, hogy elviszi a többiektől. Suliba már autik közé fog járni, meglátjuk az jobb lesz-e.

      Törlés