9/12/2024

Azért

azt emléknek feljegyzem ide, hogy múlthéten volt még 34 fok most meg meg lehet fagyni lassan. Elég szeszélyes az idei időjárás és bár a hideget jobban szeretem, azért ez a hirtelen 12-15 fokos ingadozás elég meredek. Még vasárnap kifeküdtem a melegtől most szombaton meg lehet be kell fűteni. 

Body art

Elkezdődött az ovi és a suli, amit a lányok zökkenőmentesen vettek. Az időjárás is jobb lett, a napi rutin is hamar beállt, ezért most jobban tudom tervezni az időmet. Eddig elég feszes a menetrend, minden nap lehet pluszban rohangálni valamiért, de a napi sportot igyekszem nem kihagyni.

Ugye már írtam, hogy ráálltam arra, hogy hosszú izmokat formáljak a testemen. Ha lenne pár profi balett tanárom, talán nem kellene ennyit agyalnom rajta, így viszont kísérletezem magamon és tanulok. A tömörítő sportokat, valamint a központi idegrendszert erősen terhelő sportokat elhagytam, hogy lássam, mi történik. Tehát nem futok, nem bringázok edzés szinten, csak kint a szabadban, ha ide-oda menni kell, és nem gyúrok. Maradt a jóga és a pilates, kardiónak pedig a tánc, azon belül is a modern tánc, ami balett alapokra épül. Ezenkívül beépítettem a pilates hengert, - ami kifejezetten csodálatos eszköz – új fejezetet hozott az életembe. Hívhatjuk fascia hengernek is. A fascia egy vékony, erős kötőszöveti réteg, ami behálózza a testet. Körülveszi az izmokat, csontokat, szerveket, idegeket, egyszóval egy egész testen át futó rendszer, ami információt is küld az idegrendszernek, és korlátozni tudja a mozgást, mozgástartományt. Igazából ezt nem lehet klasszikusan nyújtani, de rugalmasabbá lehet tenni, és akkor a nyújtás is sokkal jobban fog menni. (Orvosok sikítsanak és javítsanak ki, ha nem teljesen pontosan fogalmaztam meg.)

Próbáljátok ki, hogy a combotok külső részét hengerezitek úgy, hogy ráfekszetek a hengerrel. Ha nincs henger egy keményebb, közepes vagy kisebb labda is megteszi próbának. Talán ez a rész szokott mindenkinek a legjobban fájni, itt lehet ráérezni mi is az a fascia. 


Most már biztosan mondhatom, annak, hogy a jógát és a pilatest nyomom, a többit meg elhagytam, van tényleges hatása. Persze valamit valamiért. Nem fogok nagy bicepszeket építeni, az izomépítés is egy szintig lehetséges a saját testsúly miatt, de nekem ennyi bőven elég. A harmónia a fontos nálam, nem az, hogy hatalmas bicepszem és fenekem legyen. (Most ez a divat a konditeremben a nőknél...)

Elkezdtek nyúlni az izmaim. A vádlimnál nagyon látványos eredményt értem el, mindenhol máshol sokkal lassabban haladok. A combomnál is már-már látszik, de annak – lévén nagy izom – sokkal több idő kell. A felsőtest meg külön móka. Nemrégiben éreztem rá, hogy az egy dolog, hogy az alsó hátam egyre jobb, de a felső hátam katasztrófa, és rendesen nyögök és nem kapok levegőt a nyújtásnál. Nem véletlenül van nekem ez a váll-lapocka problémám...



Itt látszik is, az alsó hátam már egészen szépen kezd ráfeküdni a kerékre a felső hátam... azt hagyjuk. Még a felkarom sem akarja megadni magát. 

Én kifejezetten élvezem ezt a body-artot és azt is, hogy kezdi meglátni a szemem ki, mit mozog, mennyit nyújt, nem nyújt, hol van nagyon betömörödve az izomzata. Fontos nézni másokat, abból is tanul a szemem, de lett anatómia könyvem, ami egy nagyon hasznos befektetésnek tűnik. A minden napos tanulás és minden miatt sajnos elég sokat ülök megint, ami aztán a tömörödés legjobb módja, de igyekszem ellen dolgozni. Volt, hogy behelyeztem magam egy nyugalmi jóga pózba és úgy tanultam. Ennek az lett a vége, hogy el is aludtam... Mindent nem lehet egyszerre, ez is kiderült újból. 




A lányok nagyon aranyosak. Sokszor velem nyújtanak, de szeretik a nyújtáshoz használt eszközöket is. Ha a lakásban elhagyom őket - mert néha fel szoktam hozni a teremből őket - akkor a csajok úton útfélen használják. Gyerekes laskába kifejezetten ajánlom a fitness labdákat, hengereket, párnákat, jóga blokkokat, nyújtó szalagokat, mert a gyerekek csoda jól feltalálják magukat ezekkel az eszközökkel. 

Lett egy ilyen ülőpárnánk is, nagy sikere van. Hol ülnek, hol állnak rajta. Én is használom már. Fél lábbal ráállok és leguggolok és akkor lehet egyensúlyozni. Pilateshez kiváló. Tervben van, hogy veszek még egy olyan "fakír ágyat", amit itt már ajánlottatok,  mert biztos tök jó cucc. Én is tök jól el tudok lenni ezekkel a ketyerékkel amúgy egész nap, ha nem veszem észre akár 2 órát is hajtogatom magam arra meg azért nincs mindig időm. 

9/06/2024

Akkor együnk!

Van egy alapvető tévhit arról, hogy egészségesebbnek lenni drága dolog. Én ezzel azért nem teljes mértékben értek egyet. Nyilvánvalóan könnyen lehet drágán csinálni, mert mindenre el lehet költeni a pénzt és igazából az egészséges életmódra való költésnek nincs felső határa. Drága és sokszor felesleges ételek (pl. saját ürülékében felnevelkedő lazac, aminek külön színt "festenek", hogy jobban nézzen ki és jó drága a hiperben), drága szakemberek, drága edzők, drága vitaminok (amik fel sem szívódnak a rossz bélrendszer miatt), drága táplálék kiegészítők, drága kütyük, satöbbi.

Talán már mondtam, hogy én a zöldséges és a hentes vonalon mozgok. Az én hentesemnél van édesvízi hal is, ugyan fagyasztott, de nekem ez így megfelel. Már nem is nagyon teszem be a lábam nagy bevásárló egységbe. A gyerekek apja szokott hozni nekem kókusztejet. A gabonaféléket, magvakat meg a bio boltban veszem vagy hozom a kertből.

Ma 10 ezer forintért vásároltunk zöldséget. Ebből aztán egy tonnányi hideg és meleg salit fogok összedobni. (Van némi zöldség és gyümölcs a kertben is, de sajnos idén elmaradt a várt hozam a meleg és a kártevők miatt.)


Ahogy hazaértünk a zöldségestől nekiláttam egy meleg salinak, mert az én idegrendszerem meg tudja birizgálni, hogy ennyi finomságot látok. 

Hozzávalók: 
  • fél édesburgonya
  • két levél lila káposzta 
  • három levél kelkáposzta, 
  • egy fej hagyma, 
  • fél gerezd fokhagyma
  • egy kápia paprika 
  • 6 darab kesudió 
Dresszing:
  • 1 teáskanál méz
  • 2 evőkanál sárgabarackos balzsamecet
  • 2 evőkanál citromlé 

Ha ezt így összeadom, akkor szerintem nincs 300 Ft az egész. Vacsorára vagy egy szilvás meleg salit fogok csinálni spenóttal, dióval vagy a hűtőben, az előző vásárlásból megmaradt fonnyadozó répát fogom összesütni egy kis maradék áfonyával, barackkal és ezt rádobom a friss spenótra majd megszórom tökmaggal. Sokszor sima halat eszem ezekhez. Egy hagymán és citromon megsütött ponttyal nagyon jól passzolnak, de sajttal is lehet őket enni vagy lepirított csicseriborsóval, de egy sima sült csirkével is lecsúsznak vagy akár magában. És ezek így nem drágák. Talán a kalóriabázis vagy nem tudom melyik tudja számolni a költségeket és nekem egy ilyen étkezésem 300-500 Ft között mozog, de ha jobban utánaszámolok, lehet még annyi sincs, mert például ma egy kiló, nem túl szexi, de még bőven ehető kápia paprikát 750 Ft-ért vettük akciósan és a szilva is akciós volt.  

Tapasztalatom szerint lehet étkezni olcsóbban és egészségesebben, főleg annak, aki böjtöl és még kimarad étkezése. Amikor pedig elkezd feltöltődni a tápanyagraktár egyre kevésbé leszünk éhesek. Amúgy lehet életidegennek tűnnek ezek a saláta összeállítások, de tényleg nagyon finomak és laktatóak és nem drágák. Egy csoki vagy fél liter üdítő többe kerül, mint egy ilyen hip-hop összedobható saláta. 

9/04/2024

Olvasási szokásaim

  • Nem tudok felső limitet állítani magamnak, és hiába próbáltam, nem bírok egyszerre egy könyvet olvasni. Hangulattól is függ, hogy mit olvasok, és előfordul, hogy sok mindenhez lenne kedvem, de választanom kell. Ilyenkor ott állok a polc előtt, marcangolva magamat, hogy most melyiket olvassam.

  • Menet közben is olvasok. Ha egyedül megyek a gyerekekért, gyaloglás közben is olvasok. Gondolhatnátok, hogy ez balesetveszélyes, és lehet, tényleg kicsit az, de már van benne gyakorlatom. Persze volt már olyan, hogy nekimentem egy fának vagy oszlopnak. Ha átkelek az úton, mindig figyelek.
  • Könyv nélkül jóformán sehova nem megyek. Egy kis olvasmány mindig elfér a zsebemben. Ki tudja, hol akad pár nyugodt percem, amikor olvashatok.
  • Újabban rászoktam arra, hogy olvasónaplót vezetek. Régen szerettem a könyvbe jegyzetelni, de erről leszoktattam magam. Most már van egy gyűrűs füzetem, és oda írom a kedvenc idézeteimet, a gondolatokat, amik eszembe jutnak olvasás közben, vagy azt, hogy minek kell jobban utánanéznem. A végén szoktam értékelni is a könyvet.
  • Nagyon szeretek újraolvasni. Nem tudom, más hogy van ezzel, de én sokat és gyakran újraolvasok. Az olvasónaplóban pedig vissza tudom nézni, mit gondoltam a könyvről az előző olvasáskor. Az elvem a házi könyvtár terén is az újraolvasáshoz kapcsolódik: csak azt a könyvet veszem meg és tartom meg, amit újra is olvasnék. Legalábbis így szólt az elmélet.
  • Sajnos ez az elv tényleg csak elméletben hangzik jól, mert képtelen vagyok megválni a könyvektől. Egyszerűen nem megy. Volt már, hogy leraktam egy nyilvános könyvlerakóban, de visszamentem érte, és még három másikat is elhoztam. Sok mindenről le tudok mondani, de könyvekről nem.
  • Széthajtva, szöveggel lefelé leteszem a könyvet bárhová. Ettől a legtöbben rosszul vannak, de szerintem, aki sokat olvas, annak ez nem életidegen látvány.
  • Imádok kint olvasni, de most nyáron a szúnyogok úgy gondolták, hogy ezt nem engedik. Ezért is várom az őszt, amikor meleg takaróba csavarva, forró tea mellett olvashatok a szabadban, és sehol egy szúnyog.

Ha majd egyszer úgy alakul, bejárom a világ leghíresebb, legszebb könyvtárait. Most a sajátomat szeretem a legjobban, és igazából szeretem a városunk két könyvtárépületét is. Az egyik elég ódon, régi, de még oda is szívesen megérkezem. Ahol könyvek vannak, ott én is szeretek lenni. Szerencsére mindkét lányom örökölte az olvasás szeretetét, ezért egyre több könyvünk van és ennek örülök. 

Ti hogyan olvastok? És tényleg olyan idegesítő, ha széthajtom a könyvet?

Az egyik komódunk tetején tárolom mindig az éppen aktuális olvasmányaimat. 

9/02/2024

Elkezdődött

Boldog óvoda - és iskolakezdést mindenkinek! Ne feledjétek, mindannyian különbözünk, és ez így van rendben!