8/22/2024

Mozgás az élet

Volt itt olyan kérés, hogy írjak a testtartás javításról, ami kedves kérés, de csak a saját tapasztalatom tudom megírni és én is folyamatosan tapasztalok és tanulok hozzá. Azért próbáltam összeszedni a gondolataim.
  • Egyszer talán már írtam, hogy a nyújtásnál 1 centi fejlődéshez 6-8 hét szükséges és heti minimum 5 alkalom. Lehet az első 2-3 hónapban sokat fogsz fejlődni heti 3 jógától, de utána ez a fejlődés lassul és minden centiért meg kell dolgozni. Amikor láttok egy csilli-villi pózt, abban jó eséllyel 3, de lehet 5 év rendszeres gyakorlása is benne van. Tehát türelem! Ha rossz a tartásod annak optimalizálása évek munkája lesz. 

Ez itt az, amit el szeretnék érni: 


És itt tartok most: 



Messze vagyok attól, hogy a fájós, ülő életmódhoz szokott hátam ennyire hajlékony legyen. Amikor meglett a jógakerék az első gyakorlásoknál nem láttam magam előtt, hogy akár csak ezt meg tudom csinálni, szóval már ez egy siker nekem. A nagy jógások sem tudnak minden pozíciót könnyedén megcsinálni. Amit gyakorolnak az megy nekik. Nekem is van olyan pozíció, ami ennél sokkal könnyebben megy, direkt ezt hoztam ide, mert ez az egyik mumusom. Tehát még egyszer; ha fejlődni szeretnél, akkor minimum heti 5-ször kell csinálnod valamit, ha elég neked a szinten tartás, akkor heti 3 alkalommal számolj. Szinten tartani annak érdemes, aki elég pro, tehát inkább számolja heti 5-7 alkalommal. Amúgy pedig a nagy jógások sem csak heti 3-szor csinálják, hanem minden nap. Ez egy életforma, ebbe a gondolatba kell belehelyezkedni. Életforma. Nem másért csinálod, magadért és a többi divatos mondás, de amúgy igazak.  

  • Talán nem újdonság, hogy nagyon számít, hogy mennyi a súlyfelesleged. Ha megfogsz 5 kilót, akkor már nehéznek érzed. Gondold el, hogy "csak" 10 kiló plusz súly van rajtad, az mind rosszat tesz neked, ezért törekedni kell a súly optimalizálására és az izom építésre. Nem győzőm hangsúlyozni egyetek elég fehérjét! Majdnem biztosra mondom nem esztek elég fehérjét. ;) Amúgy, aki elég fehérjét eszik sokkal könnyebben tud fogyni. Aki még több fehérjét eszik, az még jobban tud fogyni. Ha van kialakult vesebetegség, akkor óvatosan azért, ha nincs, akkor egyetek sok-sok fehérjét! Akkor is, ha a most menő doki arról beszél, hogy sok zöldség kell és milyen jól elvan a test két karalábéval. Sajnos a nagy koplalások és fél kiló zöldségek mellett kialakul a tápanyaghiány, mert eleve sokan tápanyaghiányosak. Ha erre rákoplaltok abból baj lesz hosszú távon. Én nagyon bírom a dokit, de azt nem mondja, hogy a fél kiló zöldséges előadások és a nagy koplalások csak haladóknak szólnak, akik tisztában vannak azzal, hogy a koplalós napok után pótolni kell a tápanyagot és tudják is, hogyan kell. Tehát egyetek FEHÉRJÉT! Tudom, hogy sok jógás vegán, nem értek vele egyet, nagyon nem. 

  • Ahogy írtam, senki nem jár 25 évig gyógytornászhoz meg fürdőbe kiáztatni a fájós nyakát. El kell határozni magunkat, hogy akkor nekiállunk és valamilyen célzott mozgásformát választunk a tartásjavításra, amit mindig is fogunk csinálni egyedül. Szerintem erre a legkiválóbb a jóga, a pilates, a gyógytorna. Ezek a mozgásformák különösen nagy testtudatot tudnak adni és pont azt építik, amire szükség van. El lehet menni órákra és jó is, de hosszútávon magadra vagy utalva. 

  • Testtudat. Le kell vetkőzni pucérra és jól meg kell nézni magunkat a tükörben minden oldalról. Melyik vállunk van feljebb? A fenekünket kitoljuk vagy éppen előre toljuk a hasunkat? Jó fényviszonyok közepette nézzétek meg a testetek. Ismerjétek meg hol gyenge, hol erős, mi szép rajta, mit nem kedveltek rajta. Minél kevesebb ruhában végzitek a gyakorlatokat, annál jobban látszik a valóság. A szép kis cicanadrágok, toppok, jól elrejtik még a saját szemünk elől is a hibákat. Én is időnként levetkőzöm bugyira, sportmelltartóra - főleg Bikram jóga közben - és akkor jobban látom, hogy hoppá, azért van még teendő. 
  • A testközéppont, azaz a medence rész. A medence egy csontos struktúra, ide tartozik a csípőcsont, a keresztcsont a farokcsont. Ez adja a tested tartását. Nekem az az elméletem, ha ez a rész nem jó, akkor semmi sem lesz jó. Hogy mondjak egy példát; lehet talpbetétet hordani, nekem is van, de igazából nem a talpaddal van a baj elsősorban, hanem, hogy rosszul oszlik el rajta a súly és deformálódik. Ha a medence nincs helyrerakva, az egész test "eltolódik". Ezért itt kell rendet tenni. Rengeteg ingyen elérhető torna van, ami segít ebben. Nyújtások sokat ezt a részt. A csípőnyújtásra rá kell feküdni, mert a sok ülés ezt nagyon beszűkíti. Főleg a vezetés. Ülni a kocsiba, nyomkodni a pedálokat gyilkos, eleve nem lehet helyesen ülni egy autóban.

  • Ott a youtube, keressetek rajta videókat és majd az egyik dolog hozza a másikat. Nem is kell bevásárolni az elején, elég otthon a szőnyegen kipróbálni. Tudom vannak emberek, akik megvesznek dolgokat és sosem használják azokat, na én nagy kütyüs vagyok ezen a téren. Vannak nyújtó szalagjaim, többféle joga blokk, pilates henger, karika, jóga kerék, fitt ball, stb. és én ezeket mind használom rendszeresen. Mert segítenek, könnyítenek, meg mert feldobja a dolgot. Ahogy mondtam, egyik dolog hozza a másikat, ha elkezded érezni fogod mire lesz szükséged. 

  • Ha nagyon fáj feküdj le a földre és maradj ott 10-20 percig. Kiválóan kihúz és fogod érezni mennyire nem fekszik a vállad a padlóra vagy a derekad alatt mekkora hely van, hogy hol érzed a fájdalmat. Talán ezzel kell kezdeni az egész tartásjavítást. Feküdni a padlón minden nap. 

  • Ha találtál egy szimpi netes oktatót, akkor válaszd a kezdő óráit. Mindig legyen így, mert hamar le lehet sérülni, ha kicsit túlvállalod magad. Ha megtaláltad ragaszkodj egy ideig hozzá, ne váltogasd az oktatókat. Én már önállóan építem fel az edzéseimet, neked is menni fog, de először nézzél videókat. Sőt! Szoktam olyat csinálni, hogy napközben a háttérben valami ilyesmi megy. Ellesek mozdulatokat, az agyam önkéntelenül is tanulja a helyes kivitelezést, plusz motivál.  

  • Be lehet szerezni ergonomikus széket, meg párnát és lehet állítani a munkaállomást, hogy minél egészségesebb legyen. Aki teheti, tegye is meg, de a 8-10 órás munkahelyi ülést, az autóban ülést, a tévé előtt ülést, stb. nem fogják kompenzálni. Óránként mozgassátok át magatokat csak egy picit, ne merevedjen le a testetek teljesen. 


    Nálam úgy működik, hogy teljesen bele tudok merülni és simán 2 órát tudok nyújtani és még este lefekvés előtt is. Rá lehet függni, mert a test "kéri", mert olyan jó neki. A jóga, a pilates és a gyógytorna bármilyen túlsúllyal, életkorban és mozgásszervi problémával elkezdhető. Csak kezdjétek el és legyetek magatokhoz türelmesek. Ha kell mondanom egy zseni eszközt az a jógakerék. Az a tapasztalat, hogy aki nem jógázik csak használja a hátára naponta pár percet, már annak is rengeteget segít. A jógakerékre rá kell érezni, ha elsőre nem kényelmes, nem érzed jónak az csak azt jelenti, hogy gyakorolni kell. Jah és még egy, aki azt állítja pár hét vagy hónap alatt visszaépít jó eséllyel kamuzik. Évek munkája, mert rendszeresen kell csinálni, mert nyújtani kell sokat, mert izmot kell építeni, ami már azzal épülni fog, hogy tartod a saját súlyod egyre jobban, egyre többet, de akkor is sok idő. Még egyszer türelem és egyetek elég fehérjét! :)

5 megjegyzés:

  1. nagyon szuper, fontos osszefoglalo! irjak hozza valami (valoszinuleg) meglepot? a nyelvpozicio. ha valakinek oralis feszessege, fel nem ismert nyelvfeke, ajakfeke, ‘midline defect’-je (ezt nem tudom, hogy mondjak magyarul) van, az egesz kinetikus lanc eleve eltolodik. es az emberek kb felenel igy van, pl a nyelv nyugalmi allapotban nem a szajpadlason pihen (pl azert, mert nem fer el), hanem lent. a fejlodo gyerektesten szep lassan minden eltolodik. a fogszabalyozas sem oldja meg altalaban, mert nem a gyokerokkal foglalkozik. raadasul a paraszimpatikus idegrendszer meg a bolygoideg sem tud teljes kapacitason mukodni, ha rossz a nyelvpozicio. ezen meg az en egyebkent szuper gyogytornaszom is el volt kepedve, o se tudta! pedig igy van :( librarycat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, a nyelvpozíció fontosságába mostanában többször belefutottam, Lujza miatt bekövettem egy csomó gyógytornászt, hozzátáplálási szakértőt, logopédust és többen is magyarázták, milyen fontos (és pl. a nyitott száj is mennyire nem jó). Engem ők győztek meg arról, hogy 38 évesen sem késő belevágni a fogszabályozásba, ami, ahogyan írod, nem oldja meg a problémát önmagában, viszont szükséges ahhoz, hogy be tudjam zárni a szám rendesen. :)
      Nagyon "durva", hogy mennyire összefügg minden mindennel , és hogy mennyire nem tanítják a szakemberenek se holisztikusan átlátni a dolgokat.

      Törlés
    2. A légzés nagyon fontos, ez egy elhanyagolt terület. A Lélegzet (James Nestor) című könyvet érdemes elolvadni. Amikor magánének tanszakos voltam nagyon sokat foglalkoztunk a nyelvpozícióval, levegővétellel, mindennel és ott megtanultam, hogy ez nagyon fontos. Konkrétan el tudja torzítani az arcot a nyitott száj, rossz nyelvpozíció ilyen kis tokás lesz, tokazsír nélkül, meg előretolódik az egész állkapocs.

      Törlés
  2. De jó, köszi. Én érdekesen működöm, mert van, hogy fél évig sem bírok ránézni a húsra, egyszerűen nem kívánom, csak rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és a fehérjét máshogy viszem be, sok túró, tejtermék, egy kis tofu, rizs, tojás, bab, lencse stb. por alakban és aztán eljön az idő, amikor "feltöltődöm" ezekkel és megőrülök a húsért. Most pl az az időszak van, amikor már egy hete húst kívánok sok zöldséggel, bulgur stb. de kb. mindenben is legyen hús :) És a gyümölcs, most megveszek minden gyümölcsért, gyümölcs gyümölccsel. Mondjuk ez alapból is így van, nekem nincs olyan nap, hogy ne egyek gyümölcsöt. A többi nem tudom miért van, nálam gyerekkoromban is nagyjából ez volt, hogy volt olyan amikor nem ettem húst, máskor meg csak azt. Kíváncsi lennék szerinted ez miért van így, van erre valami "szervi" magyarázat? Mert én most az időjárás változásra fogom, hogy jön az ősz stb. és ezért van. :) Jó lenne rászoknom a yogára, meg ezekre a nyújtásos gyakorlatokra kb. mint a bádogember néha úgy érzem magam, totál berozsdásodtam ilyen szempontból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenki más ezt sose felejtsük el, ezért mindenkinek mások az igényei, tolerancia határa. Viszont a mikrobiom is fontos. Ha mindig csak péksütiket, tésztákat, feldolgozott kajákat eszel nem fogod kívánni annyira a zöldséget, húst, mert nem lesznek meg hozzá azok a kis bélbaktériumok, amik ezt kérik. A napi 1-1 zöldség még nem csinál kábé semmit. "Drasztikusan" kell emelni az adagot. A fehérje is ilyen. De! A napi fehérjeigény azért nem akkora, hogy egy 60-80 kilós nő ne tudná bevinni és mégsem viszi be a legtöbb nő. Az, hogy a brokkoliban meg a babban van fehérje igaz és jó is csak nem teljes értékű, mert nem tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, amit a hús és a belsőségek igen. Tehát meg kell hozzá tanulni komplettálni, hogy meglegyen ez a 9 esszenciális aminosav. Ilyen a rizs-bab kombó vagy a mogyoróvajas kenyér. Viszont szenvedés és nem is annyira egészséges. A bab, lencse - és ilyen a szénsav ital is - túlzott mozgásra készteti a bélrendszert, ezzel "széttolva", és nem lesz olyan feszes, áteresztővé válik a bél. Nem azt mondom, hogy nem lehet enni olykor-olykor egy jó kis hagymás babot, de ezen élni, mint a vegánok nem célszerű. Nem véletlenül van a sörhas sem, renyhe lesz az egész hasi terület.

      A tofura külön kitérnék. A fermentált tofu, ami az eredeti, egy nagyon jó dolog lenne, de te a boltban valami borzalmas mását fogok megvenni, ami megbolygatja a hormonrendszert. Én például nagyon érzékeny vagyok rá, ha eszem tofut
      másnapra megduzzadnak a melleim, érzékenyek lesznek. Rendszeres fogyasztása szétcseszi a hormonháztartást, igazából senkinek nem ajánlom a tofut.

      Aztán ott a mozgás. Ha nem mozogsz, nem kívánod úgy a fehérjét, de egyre jobban kívánod a feldolgozott ételeket. Ha csak kardiozol és mondjuk csak futsz, akkor a szervezet szénhidrátot fog kérni, nem a fehérjét. Amint elkezdesz akár a saját testsúlyoddal edzeni jobban fogod kívánni a fehérjét. Most a meleg is közrejátszott abban, hogy ettünk annyi húst. Ez így normális is, télen pótolni kell. Ha kimarad 1-1 időszak még nem akkora baj, de hosszútávon izomvesztéssel jár.








      Törlés